ABC u prehrani djece

Tijekom djetinjstva i adolescencije, u doba kada tijelo prolazi kroz brojne tjelesne promjene te intenzivno raste i razvija se, pravilna prehrana kao i adekvatan unos nutrijenata postaju posebno važni.

 Osim rasta, jednom kada djeca nauče hodati (što se zbiva oko prve godine života) njihova prirodna znatiželja ih potiče na kretanje, istraživanje i konstantnu aktivnost. Zbog toga je potrebno pažljivo planirati djetetovu prehranu kako bi ona zadovoljila sve njegove potrebe, ali i kako bi dijete steklo pravilne prehrambene navike. Prehrambene navike stečene u djetinjstvu ostaju za cijeli život i imaju velikog utjecaja na zdravlje i eventualni razvoj kroničnih bolesti u odrasloj dobi.

Kako djeca rastu tako se razvijaju i kosti, zubi i mišići, pa hrana koju unose mora osigurati dovoljno energije i bjelančevina. Bjelančevine su gradivne jedinice tijela, stoga će nedostatan unos imati za posljedicu neadekvatan rast i razvitak. 
Istaknutu ulogu u prehrani djece zauzimaju i mineralne tvari i vitamini. Budući da su ovi esencijalni nutrijenti nužni za normalan rast i razvoj, s godinama se i povećavaju potrebe na njima. Dvije su mineralne tvari nezaobilazne kada je u pitanju prehrana djece, a to su kalcij i željezo. Dok je kalcij ključan za izgradnju i održanje koštane mase i prva je linija obrane od osteoporoze u odrasloj dobi, željezo čini sastavni dio hemoglobina koji je važan za prijenos kisika. Deficit željeza utječe na sposobnost učenja i intelektualne sposobnosti, kao i raspoloženje što može znatno otežati djetetovu prilagodbu na svakodnevne izazove koji stoje pred njim.

Uloga roditelja
Prehrambene navike i odabir hrane oblikuju se u djetinjstvu. Najbolji način kako na to utjecati je vlastiti primjer. Djeca oponašaju roditelje pa ako primjerice majka redovito pije mlijeko vrlo je vjerojatno da će i njezine kćeri usvojiti ovu naviku i na taj način smanjiti rizik od pojave osteoporoze u kasnijoj dobi.
Mala djeca relativno dobro mogu sama odabrati hranu visoke hranjive vrijednosti, a zadaća roditelja je osigurati im takvu hranu i smanjiti izloženost tzv. praznim kalorijama, tj. hrani koja osim energije ne sadrži esencijalne nutrijente.

Na kasniji odabir hrane djeteta moguće je utjecati u vrlo ranoj dobi. Novije studije pokazuju da ako majka redovito konzumira povrće tijekom dojenja, tvari arome se prenose djetetu pa ono kasnije prilikom prelaska s majčinog mlijeka na drugu hranu lakše prihvaća isto povrće.

ABC sir u prehrani djece
Redovito konzumiranje doručka je jedna od najvrednijih zdravih navika koje dijete može usvojiti. Kvalitetan će doručak osigurati energiju za obaveze koje stoje pred djetetom, ali i pružiti prijeko potrebne nutrijente za njegov pravilan rast i razvitak. Uzevši u obzir specifičnosti prehrane djece kao odličan izbor za doručak nameće se ABC krem sir. ABC krem sir će djetetu osigurati visokovrijedne bjelančevine ključne za pravilan rast i razvoj tkiva, te kalcij za zdrave i čvrste kosti. Osim toga, ABC sir doprinosi dnevnom unosu važne mineralne tvari željeza, ali i magnezija te vitamina A i B2. Dodatnu prednost daje činjenica da je ABC krem sir prirodan proizvod bez dodanih konzervansa.

PODIJELI SA
PRIJATELJIMA:

Kuham s ABC sirom:

Pizza iz tave

2
30 min

Božićne pizzete

4
30 min

Čokoladna torta s abc sirom

8
60

Novosti

ABC PLANERICA - stvori nove planove!
03.02.2020

ABC PLANERICA - stvori nove planove!

Skupi i pošalji 10 aluminijskih folija i poklanjamo ti Planericu!
   
Novo pakiranje ABC sira od 500g
11.07.2019

Novo pakiranje ABC sira od 500g

   
Mame još jednom odabrale ABC sir
15.03.2019

Mame još jednom odabrale ABC sir

Drugu godinu za redom mame su odabrale ABC sir kao najbolji proizvod u cijeloj kategoriji mliječnih i sirnih namaza