ABC u prehrani djece

Tijekom djetinjstva i adolescencije, u doba kada tijelo prolazi kroz brojne tjelesne promjene te intenzivno raste i razvija se, pravilna prehrana kao i adekvatan unos nutrijenata postaju posebno važni.

 Osim rasta, jednom kada djeca nauče hodati (što se zbiva oko prve godine života) njihova prirodna znatiželja ih potiče na kretanje, istraživanje i konstantnu aktivnost. Zbog toga je potrebno pažljivo planirati djetetovu prehranu kako bi ona zadovoljila sve njegove potrebe, ali i kako bi dijete steklo pravilne prehrambene navike. Prehrambene navike stečene u djetinjstvu ostaju za cijeli život i imaju velikog utjecaja na zdravlje i eventualni razvoj kroničnih bolesti u odrasloj dobi.

Kako djeca rastu tako se razvijaju i kosti, zubi i mišići, pa hrana koju unose mora osigurati dovoljno energije i bjelančevina. Bjelančevine su gradivne jedinice tijela, stoga će nedostatan unos imati za posljedicu neadekvatan rast i razvitak. 
Istaknutu ulogu u prehrani djece zauzimaju i mineralne tvari i vitamini. Budući da su ovi esencijalni nutrijenti nužni za normalan rast i razvoj, s godinama se i povećavaju potrebe na njima. Dvije su mineralne tvari nezaobilazne kada je u pitanju prehrana djece, a to su kalcij i željezo. Dok je kalcij ključan za izgradnju i održanje koštane mase i prva je linija obrane od osteoporoze u odrasloj dobi, željezo čini sastavni dio hemoglobina koji je važan za prijenos kisika. Deficit željeza utječe na sposobnost učenja i intelektualne sposobnosti, kao i raspoloženje što može znatno otežati djetetovu prilagodbu na svakodnevne izazove koji stoje pred njim.

Uloga roditelja
Prehrambene navike i odabir hrane oblikuju se u djetinjstvu. Najbolji način kako na to utjecati je vlastiti primjer. Djeca oponašaju roditelje pa ako primjerice majka redovito pije mlijeko vrlo je vjerojatno da će i njezine kćeri usvojiti ovu naviku i na taj način smanjiti rizik od pojave osteoporoze u kasnijoj dobi.
Mala djeca relativno dobro mogu sama odabrati hranu visoke hranjive vrijednosti, a zadaća roditelja je osigurati im takvu hranu i smanjiti izloženost tzv. praznim kalorijama, tj. hrani koja osim energije ne sadrži esencijalne nutrijente.

Na kasniji odabir hrane djeteta moguće je utjecati u vrlo ranoj dobi. Novije studije pokazuju da ako majka redovito konzumira povrće tijekom dojenja, tvari arome se prenose djetetu pa ono kasnije prilikom prelaska s majčinog mlijeka na drugu hranu lakše prihvaća isto povrće.

ABC sir u prehrani djece
Redovito konzumiranje doručka je jedna od najvrednijih zdravih navika koje dijete može usvojiti. Kvalitetan će doručak osigurati energiju za obaveze koje stoje pred djetetom, ali i pružiti prijeko potrebne nutrijente za njegov pravilan rast i razvitak. Uzevši u obzir specifičnosti prehrane djece kao odličan izbor za doručak nameće se ABC krem sir. ABC krem sir će djetetu osigurati visokovrijedne bjelančevine ključne za pravilan rast i razvoj tkiva, te kalcij za zdrave i čvrste kosti. Osim toga, ABC sir doprinosi dnevnom unosu važne mineralne tvari željeza, ali i magnezija te vitamina A i B2. Dodatnu prednost daje činjenica da je ABC krem sir prirodan proizvod bez dodanih konzervansa.

PODIJELI SA
PRIJATELJIMA:

Novosti

ABC sir među tri najpopularnija hrvatska proizvoda u cijeloj Adria regiji
20.08.2018

ABC sir među tri najpopularnija hrvatska proizvoda u cijeloj Adria regiji

   
Novo! ABC svježi sirevi
14.03.2018

Novo! ABC svježi sirevi

Tradicionalni okus sira u ABC izdanju
   
ABC kuharica za Valentinovo
08.02.2018

ABC kuharica za Valentinovo

Na jednom mjestu okupili smo najdraže recepte s Abc sirom!