ABC u prehrani osoba starije dobi

Starenje je prirodan proces određen brojnim fiziološkim i degenerativnim promjenama.

 Osobitosti prehrane osoba starije dobi
Starenje je prirodan proces određen brojnim fiziološkim i degenerativnim promjenama. Oštećenja i oslabljene funkcije organa, razvoj kroničnih bolesti kao i smanjenje kognitivnih i tjelesnih sposobnosti uvelike utječu na kvalitetu života osoba starije dobi stoga se danas velika pažnja posvećuje odgađanju i ublažavanju negativnih promjena starenja. Budući da dobar nutritivni status ima pozitivan utjecaj na životni vijek i kvalitetu življenja, pravilna se prehrana pokazala kao saveznik osobama starije dobi u borbi protiv promjena. 

Suprotno očekivanjima, starenjem se ne smanjuju potrebe na bjelančevinama. Smatra se da je starijim osobama potrebno 1,0 gram bjelančevina po kilogramu tjelesne mase, a u slučaju raznih bolesti te su potrebe još i veće. 

Potrebe na vitaminima i mineralnim tvarima ne odstupaju značajno od potreba zdrave odrasle populacije, no zbog negativnih promjena u probavi, apsorpciji i metabolizmu te njihovog nedovoljnog unosa česte su bolesti uzrokovane deficitom mikronutrijenata. Tako nedovoljan unos kalcija i vitamina D rezultira osteoporozom, a nedovoljan unos cinka oslabljenim imunitetom i otežanim zacjeljivanjem rana. 

ABC sir za aktivnu starost
Zbog svog nutritivnog sastava ABC krem sir nameće se kao odličan izbor u zadovoljenju potreba osoba starije dobi. Osigurava visokovrijedne bjelančevine sa svim esencijalnim aminokiselinama te značajne količine kalcija, mineralne tvari važne u prevenciji pojave osteoporoze. Osim toga, ABC krem sir doprinosi dnevnom unosu mineralnih tvari željeza, cinka i magnezija kao i vitamina A, D i B2. Zbog svoje mekane strukture, ABC krem sir ne uzrokuje probleme sa žvakanjem što je učestali problem kod starije populacije. Osim toga, u kombinaciji sa integralnim pecivom i čašom soka pripomaže regulaciju neredovite stolice. Dodatnu prednost pruža činjenica da je ABC krem sir prirodan proizvod bez dodanih konzervansa.

PODIJELI SA
PRIJATELJIMA:

Novosti

ABC sir među tri najpopularnija hrvatska proizvoda u cijeloj Adria regiji
20.08.2018

ABC sir među tri najpopularnija hrvatska proizvoda u cijeloj Adria regiji

   
Novo! ABC svježi sirevi
14.03.2018

Novo! ABC svježi sirevi

Tradicionalni okus sira u ABC izdanju
   
ABC kuharica za Valentinovo
08.02.2018

ABC kuharica za Valentinovo

Na jednom mjestu okupili smo najdraže recepte s Abc sirom!