ABC u prehrani osoba starije dobi

Starenje je prirodan proces određen brojnim fiziološkim i degenerativnim promjenama.

 Osobitosti prehrane osoba starije dobi
Starenje je prirodan proces određen brojnim fiziološkim i degenerativnim promjenama. Oštećenja i oslabljene funkcije organa, razvoj kroničnih bolesti kao i smanjenje kognitivnih i tjelesnih sposobnosti uvelike utječu na kvalitetu života osoba starije dobi stoga se danas velika pažnja posvećuje odgađanju i ublažavanju negativnih promjena starenja. Budući da dobar nutritivni status ima pozitivan utjecaj na životni vijek i kvalitetu življenja, pravilna se prehrana pokazala kao saveznik osobama starije dobi u borbi protiv promjena. 

Suprotno očekivanjima, starenjem se ne smanjuju potrebe na bjelančevinama. Smatra se da je starijim osobama potrebno 1,0 gram bjelančevina po kilogramu tjelesne mase, a u slučaju raznih bolesti te su potrebe još i veće. 

Potrebe na vitaminima i mineralnim tvarima ne odstupaju značajno od potreba zdrave odrasle populacije, no zbog negativnih promjena u probavi, apsorpciji i metabolizmu te njihovog nedovoljnog unosa česte su bolesti uzrokovane deficitom mikronutrijenata. Tako nedovoljan unos kalcija i vitamina D rezultira osteoporozom, a nedovoljan unos cinka oslabljenim imunitetom i otežanim zacjeljivanjem rana. 

ABC sir za aktivnu starost
Zbog svog nutritivnog sastava ABC krem sir nameće se kao odličan izbor u zadovoljenju potreba osoba starije dobi. Osigurava visokovrijedne bjelančevine sa svim esencijalnim aminokiselinama te značajne količine kalcija, mineralne tvari važne u prevenciji pojave osteoporoze. Osim toga, ABC krem sir doprinosi dnevnom unosu mineralnih tvari željeza, cinka i magnezija kao i vitamina A, D i B2. Zbog svoje mekane strukture, ABC krem sir ne uzrokuje probleme sa žvakanjem što je učestali problem kod starije populacije. Osim toga, u kombinaciji sa integralnim pecivom i čašom soka pripomaže regulaciju neredovite stolice. Dodatnu prednost pruža činjenica da je ABC krem sir prirodan proizvod bez dodanih konzervansa.

PODIJELI SA
PRIJATELJIMA:

Kuham s ABC sirom:

Pizza iz tave

2
30 min

Božićne pizzete

4
30 min

Čokoladna torta s abc sirom

8
60

Novosti

ABC PLANERICA - stvori nove planove!
03.02.2020

ABC PLANERICA - stvori nove planove!

Skupi i pošalji 10 aluminijskih folija i poklanjamo ti Planericu!
   
Novo pakiranje ABC sira od 500g
11.07.2019

Novo pakiranje ABC sira od 500g

   
Mame još jednom odabrale ABC sir
15.03.2019

Mame još jednom odabrale ABC sir

Drugu godinu za redom mame su odabrale ABC sir kao najbolji proizvod u cijeloj kategoriji mliječnih i sirnih namaza