ABC u prehrani sportaša

Sportaši su specifična populacija s povećanim nutritivnim i energetskim potrebama.

 Osobitosti prehrane sportaša
Sportaši su specifična populacija s povećanim nutritivnim i energetskim potrebama. Naime, intenzivnu tjelesnu aktivnost prati pojačana metabolička aktivnost pa su i potrebe sportaša veće nego u ljudi koji se ne bave aktivno sportom. Poznato je da prehrana ima velikog utjecaja na sportsku izvedbu stoga sportaši pridaju veliku pažnju pravilnoj prehrani. 

Iako najznačajnije mjesto u prehrani sportaša po svom udjelu zauzimaju ugljikohidrati jer osiguravaju potrebnu energiju, jasno je da su bjelančevine nutrijenti koji zahtijevaju najveću pažnju. Bjelančevine izgrađuju mišiće te obnavljaju oštećena tkiva, a njihov unos treba biti ovisan o učestalosti, dužini aktivnosti, ali i opterećenju i stupnju utreniranosti. Vrijedi preporuka da bi „sportaši izdržljivosti“ trebali unositi 1.2 do 1.4 grama bjelančevina po kilogramu tjelesne mase, a „sportaši snage“ 1.4 -1.7 g/kg tjelesne mase. 

Zbog povećanih energetskih potreba te ubrzanog metabolizma uslijed napornih treninga, potrebe sportaša na vitaminima i mineralnim tvarima su povećane. Hranom je ponekad teško namiriti tolike potrebe pa sportaši često posežu za vitaminsko-mineralnim dodacima prehrani. 

Za sportski je uspjeh, uz adekvatni unos bjelančevina, od osobite važnosti nadoknada izgubljenje tekućine i elektrolita uslijed tjelesne aktivnosti. Neadakvatan status hidracije ima za posljedicu dehidraciju, grčeve, iscrpljenost, a moguć je i toplotni udar. Tekućinu je bitno unositi prije, za vrijeme i nakon natjecanja, a najbolji su izbor voda, bezalkoholni te energetski i izotonični naptici. 

ABC sir za sportaše
ABC krem sir je odličan izbor svakog sportaša jer mu pruža prijeko potrebne visokovrijedne bjelančevine odnosno osigurava sve esencijalne aminokiseline. Također, pridonosi dnevnom unosu kalcija, željeza, magnezija, cinka te vitamina A, D i B2. ABC krem sir u kombinaciji sa integralnim pecivom i voćnim sokom pruža sve elemente koji su potrebni za sportski uspjeh. Dodatnu prednost daje činjenica da je ABC krem sir prirodan proizvod bez dodanih konzervansa.

PODIJELI SA
PRIJATELJIMA:

Novosti

ABC sir među tri najpopularnija hrvatska proizvoda u cijeloj Adria regiji
20.08.2018

ABC sir među tri najpopularnija hrvatska proizvoda u cijeloj Adria regiji

   
Novo! ABC svježi sirevi
14.03.2018

Novo! ABC svježi sirevi

Tradicionalni okus sira u ABC izdanju
   
ABC kuharica za Valentinovo
08.02.2018

ABC kuharica za Valentinovo

Na jednom mjestu okupili smo najdraže recepte s Abc sirom!