ABC u prehrani sportaša

Sportaši su specifična populacija s povećanim nutritivnim i energetskim potrebama.

 Osobitosti prehrane sportaša
Sportaši su specifična populacija s povećanim nutritivnim i energetskim potrebama. Naime, intenzivnu tjelesnu aktivnost prati pojačana metabolička aktivnost pa su i potrebe sportaša veće nego u ljudi koji se ne bave aktivno sportom. Poznato je da prehrana ima velikog utjecaja na sportsku izvedbu stoga sportaši pridaju veliku pažnju pravilnoj prehrani. 

Iako najznačajnije mjesto u prehrani sportaša po svom udjelu zauzimaju ugljikohidrati jer osiguravaju potrebnu energiju, jasno je da su bjelančevine nutrijenti koji zahtijevaju najveću pažnju. Bjelančevine izgrađuju mišiće te obnavljaju oštećena tkiva, a njihov unos treba biti ovisan o učestalosti, dužini aktivnosti, ali i opterećenju i stupnju utreniranosti. Vrijedi preporuka da bi „sportaši izdržljivosti“ trebali unositi 1.2 do 1.4 grama bjelančevina po kilogramu tjelesne mase, a „sportaši snage“ 1.4 -1.7 g/kg tjelesne mase. 

Zbog povećanih energetskih potreba te ubrzanog metabolizma uslijed napornih treninga, potrebe sportaša na vitaminima i mineralnim tvarima su povećane. Hranom je ponekad teško namiriti tolike potrebe pa sportaši često posežu za vitaminsko-mineralnim dodacima prehrani. 

Za sportski je uspjeh, uz adekvatni unos bjelančevina, od osobite važnosti nadoknada izgubljenje tekućine i elektrolita uslijed tjelesne aktivnosti. Neadakvatan status hidracije ima za posljedicu dehidraciju, grčeve, iscrpljenost, a moguć je i toplotni udar. Tekućinu je bitno unositi prije, za vrijeme i nakon natjecanja, a najbolji su izbor voda, bezalkoholni te energetski i izotonični naptici. 

ABC sir za sportaše
ABC krem sir je odličan izbor svakog sportaša jer mu pruža prijeko potrebne visokovrijedne bjelančevine odnosno osigurava sve esencijalne aminokiseline. Također, pridonosi dnevnom unosu kalcija, željeza, magnezija, cinka te vitamina A, D i B2. ABC krem sir u kombinaciji sa integralnim pecivom i voćnim sokom pruža sve elemente koji su potrebni za sportski uspjeh. Dodatnu prednost daje činjenica da je ABC krem sir prirodan proizvod bez dodanih konzervansa.

PODIJELI SA
PRIJATELJIMA:

Kuham s ABC sirom:

Pizza iz tave

2
30 min

Božićne pizzete

4
30 min

Čokoladna torta s abc sirom

8
60

Novosti

ABC PLANERICA - stvori nove planove!
03.02.2020

ABC PLANERICA - stvori nove planove!

Skupi i pošalji 10 aluminijskih folija i poklanjamo ti Planericu!
   
Novo pakiranje ABC sira od 500g
11.07.2019

Novo pakiranje ABC sira od 500g

   
Mame još jednom odabrale ABC sir
15.03.2019

Mame još jednom odabrale ABC sir

Drugu godinu za redom mame su odabrale ABC sir kao najbolji proizvod u cijeloj kategoriji mliječnih i sirnih namaza