ABC u prehrani trudnica

Devet mjeseci od začeća do poroda djeteta razdoblje je intenzivnog rasta i kompleksnog funkcionalnog razvitka.

 Osobitosti prehrane trudnica
Devet mjeseci od začeća do poroda djeteta razdoblje je intenzivnog rasta i kompleksnog funkcionalnog razvitka. Dalek je put od jedne stanice do kompletnog ljudskog bića, stoga je jasno da su u tom razdoblju potrebe na energiji i nutrijentima povećane. Prehrambene navike buduće majke dokazano utječu na tijek i ishod trudnoće stoga je pravilna i kvalitetna prehrana trudnica od neizmjerne važnosti.

Tijekom trudnoće, osobito tijekom drugog i trećeg tromjesečja, povećana je metabolička aktivnost zbog rasta fetusa pa se preporuča dodatni unos od 300 kcal dnevno. Dovoljan prirast na težini je ključan za uspješan ishod trudnoće stoga treba odabirati namirnice bogate energijom, ali i nutrijentima. Optimalan izvor dodatnih kalorija su ugljikohidrati osobito složeni ugljikohidrati koje nalazimo u integralnim žitaricama i njihovim proizvodima, mahunarkama i povrću. 

Budući da su potrebni za izgradnju rastućih tkiva, bjelančevine zauzimaju važno mjesto u prehrani trudnica. Povećanje volumena krvi, razvoj posteljice, rast maternice, intenzivan rast fetusa sve su to „stavke“ koje zahtijevaju bjelančevine. Poželjno je birati visokovrijedne izvore bjelančevina poput nemasnog mesa i ribe, jaja, niskomasnih mliječnih proizvoda i soje koji će nam osigurati sve esencijalne aminokiseline nužne za ovo zahtjevno razdoblje. 

Zdrav tijek trudnoće podrazumijeva i namirenje povećanih potreba na vitaminima i mineralnim tvarima. Iako su zbog veće metaboličke aktivnosti potrebe tijekom trudnoće općenito povećane, ističu se neki mikronutrijenti poput folne kiseline, vitamina B12, kalcija, željeza, magnezija i cinka na koje je potrebno obratiti osobitu pažnju. Tijekom trudnoće su povećane potrebe i na tekućini, stoga je potrebno pripaziti na njezin unos i svakodnevno organizmu osigurati 8 do 10 čaša vode. 

ABC sir za trudnice
Zbog svog nutritivnog sastava, ABC krem sir je odličan izbor za svaku trudnicu. ABC sir doprinosi sveukupnom unosu visokovrijednih bjelančevina nužnih za pravilan rast i razvoja tkiva i fetusa, kalcija za formiranje kostiju i zubi, željeza, cinka i magnezija. Također, ABC krem sir je vrijedna pomoć budućoj majci u zadovoljenju povećanih potreba na energiji. Dodatnu prednost pruža činjenica da je ABC krem sir prirodan proizvod bez dodanih konzervansa.

PODIJELI SA
PRIJATELJIMA:

Novosti

ABC sir među tri najpopularnija hrvatska proizvoda u cijeloj Adria regiji
20.08.2018

ABC sir među tri najpopularnija hrvatska proizvoda u cijeloj Adria regiji

   
Novo! ABC svježi sirevi
14.03.2018

Novo! ABC svježi sirevi

Tradicionalni okus sira u ABC izdanju
   
ABC kuharica za Valentinovo
08.02.2018

ABC kuharica za Valentinovo

Na jednom mjestu okupili smo najdraže recepte s Abc sirom!