Kviz – prehrana u razdoblju trudnoće
1. Prehrana tijekom trudnoće:
  Ne utječe na razvoj fetusa
Utječe na razvoj fetusa
Utječe na razvoj fetusa i zdravlje djeteta kasnije u životu
 
2. Mučnina, povraćanje, slabost i slični simptomi, karakteristika su:
  Prvoga tromjesječja
Drugoga tromjesječja
Trećega tromjesječja
Svih razdoblja trudnoće
 
3. Tijekom trudnoće, energetski unos za razliku od razdoblja prije trudnoće:
  Smanjuje se
Ostaje isti
Povećava se za 300 kcal
Povećava se za 500 kcal
 
4. Preporučeni dnevni unos mlijeka i mliječnih proizvoda tijekom trudnoće iznosi:
  2 serviranja
3 serviranja
4 serviranja
5 i više serviranja
 
5. Unos tekućine tijekom trudnoće:
  Nije bitan za ishod trudnoće
Treba ograničiti
Trebao bi iznositi minimalno 2 litre
Trebao bi iznositi minimalno 4 litre
 
6. Masti u prehrani tijekom trudnoće:
  Podižu razinu triglicerida u krvi majke i djeteta te ih treba u potpunosti izbaciti
Nemaju prevelik značaj te na njihov unos ne treba obraćati pažnju
Treba konzumirati u većim količinama nego u razdoblju prije trudnoće
Treba ograničiti i prednost dati nezasićenim masnim kiselinama
Treba ograničiti i prednost dati zasićenim masnim kiselinama
 
7. Najekonomičniji izvor kalcija su:
  Mlijeko i mliječni proizvodi
Cjelovite žitarice
Proteini ribe
Orašasti plodovi
 
8. Na razvoj mozga fetusa, od najbrojenih nutrijenata, najveći utjecaj ima:
  Željezo
Omega-3 masne kiseline
Selen
Cink
 
9. Tijekom trudnoće ne preporuča se zaslađivanje:
  Šećerom
Javorovim sirupom
Saharinom
Medom
 
10. Pika je:
  Naziv za pojavu žudnje za određenom hranom ili pićem u trudnoći
Je skraćenica za „Pretjerano i iracionalno konzumiranje aditiva“
Je prehrambeni poremećaj koji koji se manifestira konzumiranjem ne-nutritivnih tvari poput boje, plastelina, prašine, gline, krede, leda
Multivitaminski pripravak specijalno dizajniran kako bi zadovoljio potrebe trudnica