Koja hrana se prva uvodi?

Nema strogih uputa kojom vrstom hrane započeti dohranu jer to u velikoj mjeri ovisi o tradicijskim navikama pojedinog podneblja.

U zemljama Zapadne Europe prve se kašice pripremaju od mlijeka i žitarica, a u našim se krajevima tradicionalno započinje voćnom kašicom od jabuke, kruške ili banane. Treba naglasiti da nije toliko bitno započinje li dohrana voćem, žitaricama ili povrćem.
 
Postoji teorija da je poželjno započeti dohranu s manje slatkim namirnicama kako se dijete ne bi od početka navikavalo na sladak okus pa roditelji i pedijatri prednost daju povrću poput mrkve, buče, krumpira ili rižinim pahuljicama.
Hrana koja se uvodi treba biti ukusna, lako probavljiva, niske alergenosti i treba se uvoditi namirnicu po namirnicu kako bi se mogla uočiti eventualna intolerancija ili alergija na nju. Optimalan razmak između dvije nove namirnice je tri dana, odnosno dvije nove namirnice tjedno.

Nakon navršenog šestog mjeseca, uz krutu hranu koja se postupno uvodi, dojenče treba dnevno unijeti oko 500 ml mlijeka. Preporučuje se nastavak dojenja, a ako nije dostupno te potrebe treba zadovoljiti dojenačkim mliječnim pripravkom obogaćenim željezom. Stav krovnih udruženja koja se bave prehranom djece je da se kravlje mlijeko može uvoditi u prehranu tek nakon prvog rođendana.


SKUPINE NAMIRNICA KOJE SE UVODE U PREHRANU BEBA

Meso se uvodi u prehranu dojenčeta nakon navršenog  7. mjeseca života. Isprva kao mesna juha koja se miješa s povrćem, tjesteninom i žitaricama, a poslije kao pasirano i usitnjeno meso. Mlado, nemasno pileće i pureće meso,kunić, mlada janjetina i teletina najbolji su izbor za početak.

Bijela riba, tamno meso peradi i junetina daju se od 8. mjeseca života, a plava riba, svinjetina i suhomesnati proizvodi uglavnom ne prije prvog rođendana.

Mliječni proizvodi uvode se od osmog mjeseca života,  za početak fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, kiselog mlijeka, acidofila. Dostupni su i proizvodi na bazi jogurta koji su prilagođeni djeci te predstavljaju dobar izvor bjelančevina, kalcija, magnezija i vitamina B2, kao i proizvodi na bazi svježeg sira.

Abc svježi krem sir  također se može uvoditi u prehranu od navršenih osam mjeseci života. Zbog podatne teksture i bogatog okusa već i male količine abc sira mogu obogatiti povrtne, žitne, voćne i  mesne kašice. Prvi mini sendviči od mekane sredine kruha s abc sirom mogu se davati kada se pojave zubići i dijete može žvakati. Kada dijete postane neovisnije pri hranjenju, mogu mu se poslužiti mali komadići kruha s abc sirom.
Gotovo da nema kombinacije u kojoj se abc sir ne uklapa, a poznato je da dojenčad i mala djeca izvrsno prihvaćaju okus tog prirodnog sirnog namaza, a mnoga ga grabe žličicom kada savladaju vještinu držanja žlice.


PODIJELI SA
PRIJATELJIMA:

Kuham s ABC sirom:

Pizza iz tave

2
30 min

Božićne pizzete

4
30 min

Čokoladna torta s abc sirom

8
60

Novosti

ABC sir s hrenom postao šampion sajma sira
24.11.2015

ABC sir s hrenom postao šampion sajma sira

Glavnu nagradu odnio je ABC sir s hrenom dok su zlatne medalje osvojili ABC svježi krem sir, ABC sir SpužvaBob i ABC sir s kulenom
   
Pobjednici ABC SpužvaBob Skockani
07.10.2015

Pobjednici ABC SpužvaBob Skockani

Poznati su pobjednici nagradne igre
   
Belje otpremilo svoju prvu pošiljku ABC sira na tržište Južne Koreje
02.11.2015

Belje otpremilo svoju prvu pošiljku ABC sira na tržište Južne Koreje

Belje izvozi 52% proizvodnje ABC svježeg krem sira


   
Pobjednici nagradnog natječaja "Rođendanski party"
30.11.2015

Pobjednici nagradnog natječaja "Rođendanski party"