Važnost mliječnih obroka

Mlijeko je prva namirnica s kojom se novorođenče upoznaje i tijekom prve godine predstavlja nezamjenjiv izvor hranjivih tvari. Neke majke nastavljaju s dojenjem i nakon prvog rođendana djeteta, što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Međutim, majčino mlijeko se u toj dobi može zamijeniti punomasnim kravljim mlijekom ili mliječnim pripravkom formuliranim za djecu od prve godine, a unos valja upotpuniti mliječnim proizvodima poput jogurta, sira i sirnih namaza.

Djeca u dobi od prve do pete godine trebaju nastaviti s unosom 500 ml mlijeka dnevno ili nadoknaditi ove potrebe drugim namirnicama iz skupine mlijeka i mliječnih proizvoda. Tijekom prve godine života preporučuje se punomasno mlijeko, a tek nakon druge godine može se uvoditi poluobrano mlijeko. Rano uvođenje obranog mlijeka ne dolazi u obzir jer na taj način izlažemo dijete opasnosti od neadekvatnog unosa prijeko potrebnih masti i energije. Mlijeko i mliječni proizvodi bogat su izvor kalcija i vitamina D i ključni su za linearni rast i zdravlje kosti.

Od osmog mjeseca u prehranu se uvode fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, kiselog mlijeka, acidofila. Dostupni su i proizvodi na bazi jogurta koji su prilagođeni djeci te predstavljaju dobar izvor bjelančevina, kalcija, magnezija i vitamina B2.
Praktična i omiljena namirnica koja se također uvodi od osmog mjeseca života je abc sir. Abc sir posebno je pogodan za pripravljanje slatkih ili slanih kašica i može se ponuditi djetetu u bezbroj maštovitih kombinacija – s voćem, žitaricama, keksima, bučom... S unosom zrelih sireva te sireva s plemenitom plijesni valja pričekati jer probavni sustav djeteta nije prilagođen takvim vrstama sira.


PODIJELI SA
PRIJATELJIMA:

Kuham s ABC sirom:

Pizza iz tave

2
30 min

Božićne pizzete

4
30 min

Čokoladna torta s abc sirom

8
60

Novosti

ABC sir s hrenom postao šampion sajma sira
24.11.2015

ABC sir s hrenom postao šampion sajma sira

Glavnu nagradu odnio je ABC sir s hrenom dok su zlatne medalje osvojili ABC svježi krem sir, ABC sir SpužvaBob i ABC sir s kulenom
   
Pobjednici ABC SpužvaBob Skockani
07.10.2015

Pobjednici ABC SpužvaBob Skockani

Poznati su pobjednici nagradne igre
   
Belje otpremilo svoju prvu pošiljku ABC sira na tržište Južne Koreje
02.11.2015

Belje otpremilo svoju prvu pošiljku ABC sira na tržište Južne Koreje

Belje izvozi 52% proizvodnje ABC svježeg krem sira


   
Pobjednici nagradnog natječaja "Rođendanski party"
30.11.2015

Pobjednici nagradnog natječaja "Rođendanski party"