Doručak - najvažniji dnevni obrok

Ako se "po jutru dan poznaje", po prehrani u djetinjstvu poznaje se zdravlje u odrasloj dobi

Stoga je djecu od početka potrebno podučiti pravilnoj prehrani, a prvo je pravilo da doručkuju jer prvi je jutarnji obrok najvažniji. Mala djeca obično jedu čim se probude, no kad krenu u školu i kad počne trka s vremenom mnogi đaci počnu preskakati doručak.

Redoviti zajutrak je vrlo poželjna prehrambena navika. To je obrok koji se ne može nadoknaditi kasnije u danu i istraživanja pokazuju da osobe koje redovito zajutarkuju imaju pravilniju prehranu. Zajutrak je prvi dnevni obrok, dok je doručak međuobrok, isto kao što je poslijepodnevna užina međuobrok. Međutim, u svakodnevnom govoru češće koristimo riječ doručak.

Poznato je kako djeca koja redovito doručkuju pokazuju bolje rezultate u standardiziranim testovima te povećanu sposobnost koncentracije u razredu, zainteresiraniji su za rad i kreativniji.

Doručak je ključan obrok za održavanje stabilne razine šećera u krvi tijekom dana te bi trebao osigurati 20% cjelodnevnih energetskih i nutritivnih potreba. Ovaj obrok trebaju sačinjavati žitarice i složeni ugljikohidrati kombinirani sa mliječnim proizvodima i voćem dok treba izbjegavati jednostavne, rafinirane šećere koji kratkoročno povise razinu šećera u krvi nakon čega slijedi naglo sniženje razine šećera što uzrokuje pad koncentracije i slabije praćenje nastave.

Odličan uravnotežen primjer doručka je integralno pecivo sa sjemenkama namazano abc svježim krem sirom s kriškom fine nemasne šunke. Tome se može pridodati svježe cijeđeni ili 100%-tni sok od naranče i ukusan i hranjiv jutarnji obrok spreman je za konzumaciju!


PODIJELI SA
PRIJATELJIMA:

Kuham s ABC sirom:

Pizza iz tave

2
30 min

Božićne pizzete

4
30 min

Čokoladna torta s abc sirom

8
60

Novosti

ABC sir s hrenom postao šampion sajma sira
24.11.2015

ABC sir s hrenom postao šampion sajma sira

Glavnu nagradu odnio je ABC sir s hrenom dok su zlatne medalje osvojili ABC svježi krem sir, ABC sir SpužvaBob i ABC sir s kulenom
   
Pobjednici ABC SpužvaBob Skockani
07.10.2015

Pobjednici ABC SpužvaBob Skockani

Poznati su pobjednici nagradne igre
   
Belje otpremilo svoju prvu pošiljku ABC sira na tržište Južne Koreje
02.11.2015

Belje otpremilo svoju prvu pošiljku ABC sira na tržište Južne Koreje

Belje izvozi 52% proizvodnje ABC svježeg krem sira


   
Pobjednici nagradnog natječaja "Rođendanski party"
30.11.2015

Pobjednici nagradnog natječaja "Rođendanski party"