Pravilna prehrana školaraca

Pravilna prehrana u djetinjstvu ključna je za zdravlje u odrasloj dobi.

Budući da na prehranu utječu mnogi vanjski čimbenici  to je vrijeme stvaranja dobrih i loših prehrambenih navika koje određuju buduću kvalitetu prehrane. Pri tome odabir hrane kod djece velikim dijelom ovisi o prehrambenim navikama roditelja, a tek manjim dijelom o drugim čimbenicima.

Sociološke studije pokazuju da djeca ne vole objedovati sama te ih tijekom jela treba animirati kroz razgovor i nikako ih ne treba požurivati. Djeca vole jesti s drugom djecom u odgojnim i obrazovnim ustanovama te se kroz zabavu može riješiti problem slabog apetita. Također, maštovito pripremljena i poslužena hrana može biti privlačna.

Pretilost djece danas postaje globalni problem, a nepravilna prehrana u djetinjstvu nerijetko uvjetuje pojavu bolesti u odrasloj dobi. Stoga je potrebno ograničiti konzumiranje zaslađenih gaziranih pića i konzervirane hrane, a treba povećati količinu svježeg voća i povrća, mliječnih proizvoda te proizvoda od cjelovitih žitarica. Također je uputno ograničiti unos masnoća i soli.

Udio masnoća ne bi smio biti veći od 30% dnevnih energetskih potreba. Brza hrana, gazirani se napitci i slatkiši djeci ne smiju davati kao nagrada jer se tako stvara pogrešan dojam o takvoj hrani.

NUTRITIVNE I ENERGETSKE POTREBE ŠKOLARACA

Prehrana školaraca, s obzirom da se nalaze u razdoblju intenzivnog rasta i razvoja, mora biti dobro izbalansirana te osiguravati adekvatne količine svih važnih makro i mikronutrijenata.
Dnevne potrebe za energijom školaraca kreću se od 1600 do 2400 kcal dnevno, ovisno o dobi i stupnju tjelesne aktivnosti. Tijekom najintenzivnijeg rasta djevojčice trebaju dodatnih 200, a dječaci dodatnih 500 kcal.

Tako primjerice, energetske potrebe djece od 7 -10 godina iznose 70 kcal/kg tjelesne mase, dok se u dobi 11 -14 god te potrebe smanjuju na 55 kcal/kg kod dječaka te na 47 kcal/kg tjelesne mase kod djevojčica.

S obzirom da žitarice i proizvodi od žita osiguravaju oko 30-40% ukupnog energetskog unosa važno je znati napraviti pravi odabir. S obzirom na „superiorniju“ nutritivnu vrijednost koju karakterizira bogatstvo vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima, pravilan odabir su cjelovite žitarice i njihovi proizvodi, te njih treba konzumirati u što većoj mjeri. S druge strane nutritivno „inferiorne“, industrijski prerađene žitarice i njihove proizvode treba konzumirati u što manjim količinama.

U prehrani školaraca vrlo važan prehrambeni aspekt čine proteini jer kao osnovni građevni materijal organizma snažno podupiru intenzivan rast i razvoj djece školske dobi. Taj rast s obzirom na masu godišnje iznosi oko 1,5-2 kg, a s obzirom na visinu 5 – 7,5 cm.

Potrebe djece starije od 7 godina za proteinima iznose 1,0 g/kg tjelesne mase, a mogu se ostvariti konzumacijom 2-3 serviranja namirnica bogatih proteinima. Dobri prehrambeni izvori proteina uključuju mlijeko i mliječne proizvode, meso peradi, teletinu, nemasnu govedinu i ribu. Pri tome se preporuča konzumacija ribe 2-3 puta tjedno, posebice ribe bogate omega-3 masnim kiselinama kao što su srdela, skuša, tuna ili losos. Omega-3 masne kiseline vrlo su važne u prehrani školaraca jer blagotvorno djeluju na misaone sposobnosti, pozitivno utječu na mentalni i psihomotorni razvoj, poboljšavaju sposobnost učenja te smanjuju rizik od poremećaja pažnje i hiperaktivnog poremećaja.
 
Ostali izvori vrijednih masti u prehrani školaraca uključuju meso, mlijeko i mliječne proizvode, jaja, orašaste plodove te maslinovo ulje i iako se upućuje na ograničen unos masnoća vrlo je važno napomenuti i znati da ih se iz prehrane nipošto ne smije u potpunosti izbaciti.


PODIJELI SA
PRIJATELJIMA:

Kuham s ABC sirom:

Pizza iz tave

2
30 min

Božićne pizzete

4
30 min

Čokoladna torta s abc sirom

8
60

Novosti

ABC sir s hrenom postao šampion sajma sira
24.11.2015

ABC sir s hrenom postao šampion sajma sira

Glavnu nagradu odnio je ABC sir s hrenom dok su zlatne medalje osvojili ABC svježi krem sir, ABC sir SpužvaBob i ABC sir s kulenom
   
Pobjednici ABC SpužvaBob Skockani
07.10.2015

Pobjednici ABC SpužvaBob Skockani

Poznati su pobjednici nagradne igre
   
Belje otpremilo svoju prvu pošiljku ABC sira na tržište Južne Koreje
02.11.2015

Belje otpremilo svoju prvu pošiljku ABC sira na tržište Južne Koreje

Belje izvozi 52% proizvodnje ABC svježeg krem sira


   
Pobjednici nagradnog natječaja "Rođendanski party"
30.11.2015

Pobjednici nagradnog natječaja "Rođendanski party"