Na što pripaziti tijekom trudnoće

1. Zagađenje živom pretvorilo je neke vrste ribe u potencijalno opasne namirnice koje mogu imati negativan utjecaj na živčani sustav djeteta. Riba i proizvodi od ribe su glavni izvor metil-žive prisutne u ljudskom tijelu.  Povišena razina žive u tijelu može uzrokovati neurološke, kognitivne i razvojne probleme. Sitna riba poput srdelica, girica, papalina te oslić, škampi, losos i mnoge druge vrste riba koje ne dosežu veliku masu tijekom života sigurne su te preporučljive u prehrani trudnica. Morskog psa, sabljarku, skušu, tunu, pogotovo ukoliko su nepoznatog izvora, u razdoblju trudnoće bolje je izbjegavati.

2. Budući da je u studijama provedenim na životinjama dokazano da povišene razine saharina mogu uzrokovati karcinom mjehura te s obzirom da tijekom trudnoće saharin prolazi kroz posteljicu i dospijeva do krvotoka djeteta, ovaj zaslađivač je sigurnije izostaviti iz prehrane.

3. Nepasterizirano mlijeko i mliječni proizvodi, sirovo meso, riba i školjke mogu biti izvorom listerioze, zaraze koju uzrokuje bakterija Listeria monocytogenes koja može povećati opasnost od pobačaja, prijevremenog poroda ili mrtvorođene djece. Sirova jaja su pak potencijalni nositelj bakterije Salmonella enteriditis. Proces pasterizacije i termička obrada ubija spomenute bakterije te su tako obrađeni proizvodi potpuno sigurni za uporabu.

4. Voda je glavni izvor zaraze u nerazvijenim zemljama pa ako putujete u egzotične krajeve uvijek pijte flaširanu vodu kako bi izbjegli bakterije i viruse. Tijekom trudnoće treba izbjegavati čajne mješavine iz neprovjerenih izvora. Iako se mnogi biljni čajevi mogu bez straha piti tijekom trudnoće, određene vrste mogu izazvati i neželjene reakcije. Najsigurnije je piti blage čajeve poput kamilice ili voćnih čajeva i izbjegavati jake čajeve koji sadrže veću koncentraciju teina i kofeina. Neke znanstvene studije ukazale su da visok unos kofeina (više od 3 šalice kave dnevno) može povećati opasnost od pobačaja ili rađanja novorođenčeta niske porodne mase.

5. Alkoholna pića otimaju kisik stanicama koje se razvijaju i tako onemogućavaju pravilan razvoj ploda. Novije preporuke kažu da alkohol (uključujući i vino i pivo) valja u potpunosti izbaciti iz prehrane trudnica budući da nije poznato koja je kritična količina koja može ugroziti plod.

6. Tijekom trudnoće može se javiti poremećaj prehrane - pika koji se manifestira konzumiranjem ne-nutritivnih tvari poput boje, plastelina, prašine, gline, krede, leda ili sredstva za štirkanje rublja. Ovaj poremećaj, ako se ne liječi, može biti opasan i za za majku i za dijete.


PODIJELI SA
PRIJATELJIMA:

Kuham s ABC sirom:

Pizza iz tave

2
30 min

Božićne pizzete

4
30 min

Čokoladna torta s abc sirom

8
60

Novosti

ABC sir s hrenom postao šampion sajma sira
24.11.2015

ABC sir s hrenom postao šampion sajma sira

Glavnu nagradu odnio je ABC sir s hrenom dok su zlatne medalje osvojili ABC svježi krem sir, ABC sir SpužvaBob i ABC sir s kulenom
   
Pobjednici ABC SpužvaBob Skockani
07.10.2015

Pobjednici ABC SpužvaBob Skockani

Poznati su pobjednici nagradne igre
   
Belje otpremilo svoju prvu pošiljku ABC sira na tržište Južne Koreje
02.11.2015

Belje otpremilo svoju prvu pošiljku ABC sira na tržište Južne Koreje

Belje izvozi 52% proizvodnje ABC svježeg krem sira


   
Pobjednici nagradnog natječaja "Rođendanski party"
30.11.2015

Pobjednici nagradnog natječaja "Rođendanski party"