Vrtićka dob

Djeca imaju znatno manji kapacitet želuca od odraslih osoba pa je u početku u malom volumenu hrane potrebno osigurati dovoljne energije i nutrijenata

Djeca imaju znatno manji kapacitet želuca od odraslih osoba pa je u početku u malom volumenu hrane potrebno osigurati dovoljne energije i nutrijenata.
U dobi od 5 godina i kasnije prehrana postaje sličnija onoj kakva se preporuča odraslima, s više prehrambenih vlakana i s obiljem voća i povrća te uključuje proizvode od cjelovitih žitarica.
Zajutrak je najvažniji dnevni obrok od najranijeg djetinjstva.
O važnosti zajutraka prvi puta smo imali prilike čuti još u najranijem djetinjstvu od naših mama i baka. Današnja znanost donosi brojne potvrde o važnosti tog prvog dnevnog obroka. Svi znamo da je zajutrak važan, međutim prosječno 30 % osoba izostavlja ovaj krucijalni obrok s izlikom nedostatka vremena ili kažu da jednostavno nisu gladni.
Djeca predškolske dobi najčešće glavninu obroka konzumiraju u vrtićima gdje im odgajatelji nastoje usaditi zdrave prehrambene navike.