Vedra torta

Vedra torta
Složenost:
PODIJELI SA PRIJATELJIMA:

Priprema:

Kalup od 23 cm, namažite maslacem i malo pobrašnite. Kekse sameljite s 2 žlice šećera. Dodajte rastopljeni maslac i sjedinite u jednoličnu smjesu. Utapkajte u dno posude i sa strane kalupa.

 

Izradite  ABC sir sa šećerom. Dodajte jaja jedno po jedno da se sjedini. Primiješajte kiselo vrhnje, brašno i vanilin šećer. Odvojite 3 šalice smjese. U preostalu smjesu umiješajte  rastopljenu čokoladu i ekstrakt badema, te prelijte preko kore. Stavite lim za pečenje na donju rešetku dopola napunjenu vodom. Zagrijte pećnicu na 160 °C.

Pecite tortu na rešetki koja je na pola pećnice, dok rubovi ne očvrsnu, 30-35 minuta. Izvadite iz pećnice i polako isipajte ostatak smjese od vanilije preko čokoladne kreme. Nastavite peći još 40-45 minuta. Isključite pećnicu, ostavite tortu da se hladi u otvorenoj pećnici još 20 minuta. Izvadite tortu, te nožem prođite oko ruba posude. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim ohladite preko noći u hladnjaku. Prije posluživanja, ostavite tortu na sobnoj temperaturi oko 1 sat. Ukrasite sa bijelom i tamnom čokoladom.

Napomena: kako biste dobili čokoladne kovrče, stavite čokoladu u mikrovalnu na kratko, dok se malo ne opusti, zatim gulilicom povrća stružite po rubu čokolade. Tako ćete dobit i duge kovrče od čokolade.

Sastojci:

Ulje ili maslac za kalup

Podloga:

2 žlice šećera

255 g čokoladnih kolačića

 60 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi

Nadjev:

600 g ABC svježeg  krem sira

250 g šećera

4 jaja

120 ml kiselog vrhnja

70 g brašna

2 žličice vanilin šećera

85 g sjeckane čokolade, otopljene i lagano ohlađene

½ žličice ekstrakta od badema

bijela čokolada za ukras