Kako promijeniti životne navike? Krenite s ovih 5 savjeta

Zdrava i kvalitetna prehrana, svakodnevno kretanje, odmor, pravilno disanje i pozitivne misli ključ su kvalitetnog življenja

Filozofija koja stoji iza ABC svježeg krem sira je uvođenje zdravih navika kroz svaki obrok u danu.  ABC sir je potpuno prirodan proizvod koji se sastoji od samo tri sastojka – domaćeg mlijeka, vrhnja i malo soli i kvalitetan je temelj za raznovrsnu i uravnoteženu prehranu.

Osim pravilne prehrane za zdrav način života iznimno je važno i kretanje, stoga je pokrenuta suradnja s Ana-Marijom Jagodić Rukavina, magistricom kineziologinje iz PBS Centra sportske izvrsnosti, gdje se  funkcionalnom tjelovježbom postiže optimalna forma polaznika.

Uz ABC svježi krem sir i Ana-Mariju imat ćete priliku redovito učiti o pravilnom kombiniranju ABC sira s drugim zdravim namirnicama te kako što aktivnije živjeti.

U nastavku donosimo 5 savjeta kako tim putem krenuti:

1. KRETANJE

Prva važna stvar za tijelo u balansu je kretanje. Naše tijelo svaki dan ima potrebu za prirodnim kretanjem. To je minimalno potrebno za jedan zdrav i uravnotežen dan, stoga preporučujemo vožnju bicikla do posla, korištenje stepenica umjesto lifta i što više šetnji umjesto vožnje automobilom. Samo 30 minuta umjerene aktivnosti dnevno dovoljno je da se postignu i primijete brojni pozitivni učinci na zdravlje.

 

2. SPAVANJE/ODMOR

Drugi jako bitan faktor koji je nužno povezan s kretanjem, vezan je za cikluse budnosti i spavanja. Te cikluse budnosti i spavanja reguliraju hormoni, ali i prehrana, stres i okolina u kojoj živimo. Nakon brojnih istraživanja, utvrđeno je da je idealno vrijeme za odlazak na spavanje između 22 sata i 6 sati ujutro.

 

3. DISANJE

Treća stvar od vitalne važnosti za tijelo u balansu je disanje. Dahom izbacujemo 70 posto toksina iz tijela, a ti toksini zbog stresa i krivog, odnosno sve plićeg disanja, ostaju u našem tijelu. Stoga je važno uspravno se držati i osvijestiti da duboko i usporeno udahnete i tako nekoliko puta dnevno. Nastojte da vam dah bude što dublji i osvijestite kretanje pluća.

 

4. POZITIVNE MISLI

Količina naših misli u današnjem načinu života dvostruko je veća nego što je to bila prije. Glavni uzročnik bolesti i pretilosti upravo su negativne misli koje naš mozak interpretira kao prijetnju. Samim time proizvodi višak inzulina i kortizola što blokira probavu i namirnice sprema u masnoću. Tijek misli nije lako promijeniti, no fokusirajte se na ono što vas veseli u danu. Ako živite onako kako želite, količina negativnih misli se smanjuje, a opće zadovoljstvo povećava.

 

5. PREHRANA

Promatrajte trenutak kada posežete za hranom i upitajte se, „Zašto sada to jedem, kako jedem, žvačem li i ono najbitnije - što jedem?“. Preporučuje se konzumiranje više manjih obroka dnevno, a istraživanja su pokazala da redoviti doručak često znači pravilniju prehranu tijekom ostatka dana. Iako je danas teško izdvojiti vrijeme za kuhanje, a uz ABC sir možete pripremiti jednostavna i ukusna jela za svega nekoliko minuta. Stoga odvojite ujutro 15 minuta za doručak i planirajte obroke!

 


PODIJELI SA
PRIJATELJIMA:

Ostali ABC sir recepti


ABCeda zdravlja

ABC u prehrani djece
ABC u prehrani trudnica
ABC u prehrani sportaša

Ostale novosti