ABC strudla sa sirom

Dragana Damjanic
Autor:

Dragana Damjanic

PODIJELI SA PRIJATELJIMA:

Priprema:

Postupak pripreme: U odgovarajućoj posudi sjediniti mlako mlijeko,šećer,svjež kvasac i jednu kasicicu brašna,dobro izmješati i ostaviti na toplo da nadodje. Kad smjesa naraste dodati polovinu od ukupne količine potrebnog, brasna, žumanca, jaje, margarin i so.Zamijesiti pa potom dodati i ostatak brašna te ručno raditi tijesto dok ne počne da se odvaja od zidova posude.

Ostaviti da naraste.
Premjesiti i podijeliti u dvije jufke. Jufku oklagijom razvuci u pravougaonik debljine 0,5 cm (otprilike). Premazati je sa predhodno pjenasto umućenim margarinom
(125 gr-predvidjenog za fil). Ostaviti pola količine margarina za drugu jufku te ponoviti isto.
Bjelanca dobro,pjenasto umutiti (bolje se umute ako dodate u njih malo soli) pa sjediniti sa sirom (mjesati kašikom).
Dobijenu smjesu premazati preko jufki na koju je predhodno namazan pjenasto umućen margarin,urolati u štrudlu, spremiti u podmazanu tepsiju i ostaviti jos 10-tak minuta da odstoje. Premazati jajetom,posuti susamom i peći dok ne porumeni.

Sastojci:

Tijesto:
  • 800 grama brasna TIP 400
  • 4 dcl mlijeka,1 svjezi kvasac
  • 2 žumanceta,1 jaje,1 kašika soli
  • 125 gr margarina,1 kašičica šećera
Fil:
  • 125 gr margarina
  • 500 gr ABC sira
  • 2 bjelanceta,so.
Jaje za premazivanje i susam.