Blagdanska ABC torta

Ksenija Cajzek
Autor:

Ksenija Cajzek

PODIJELI SA PRIJATELJIMA:

Priprema:

Biskvit:
Izmiješajte 4 žutanjka, 4 žlice šećera i 4 žlice brašna u jednoličnu smjesu te u to dodajte snijeg od 4 bjelanjka. Pecite u kalupu za tortu oko 15 min.

Krema od ABC sira:
Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Umutite žutanjke sa šećerom i u to dodajte ABC sir te dobro sve izmješajte. U drugoj posudi napravite šlag od 5 dcl vrhnja za šlag te ga izmješajte sa prethodno napravljenom smjesom od jaja, šećera i ABC sira. Napravite čvrst snijeg od bjelanjaka te i njega na kraju dodajte u kremu od sira i šlaga, malo po malo, lagano kuhačom umješavajući snijeg u kremu.

Čokoladna krema:
Vrhnje za šlag staviti grijati na laganu vatru (jako kratko). Čim se pojave prvi mjehurići vrenja skinuti s vatre (ne smije zavrijeti) i unutra odmah u vruće staviti čokoladu natrganu na kockice. Snažno kružno miješati sa žlicom dok se ne poveže tj. dok se čokolada potpuno ne otopi i sve se pretvori u jednoličnu tamno smeđu tekuću kremu.
Ostaviti par minuta da se hladi u kuhinji, a onda staviti u frižider – može i u zamrzivač jer joj malo duže treba da se stisne, samo paziti da se ne počne zamrzavati. Hladiti toliko dok ne postane kompaktna, gusta (ne pretekuća a ne ni zamrznuta, treba biti taman gustoće da se može razmazati po kremi).Za ukrase:
Isti postupak s biskvitom od 2 jaja, 2 žlice šećera i 2 žlice brašna. Kad se ovaj tanki biskvit ispeče i ohladi, režite ga modlicama raznih oblika po želji, da dobite ukrase za tortu, koje možete ukrasiti tekućom čokoladom i kakaom.SLAGANJE TORTE:

U okrugli kalup za torte stavite prvo deblji ispečeni biskvit (od 4 jaja). Skuhajte crnu tursku kavu, a kad se malo ohladi u nju usipate 1 dcl ruma i 1 dcl mlijeka. Biskvit natopite polovicom preljeva od kave, ruma i mlijeka.
Zatim na biskvit stavite polovicu kreme od ABC sira, pa na to kremu od čokolade.
U preostali preljev od kave, ruma i mlijeka umačite piškote, te ih poredajte po torti (na čokoladnu kremu).
Na kraju preko piškota ravnomjerno razmažite preostalu polovicu kreme od sira. 2-3 žlice kreme si možete ostaviti za premazivanje vanjskog luka torte kad skinete kalup.
Tortu ukrasite prethodno spravljenim ukrasima i posipanim kakaom.
Gotovu tortu ostavite da odstoji nekoliko sati na hladnome, nakon čega uklonite vanjski obruč kalupa, premažite tortu s bočnih strana kremom od sira i zagladite i spremna je za konzumiranje!

DODATNI SAVJETI I VARIJACIJE

Ukoliko niste raspoloženi za pečenje biskvita, kao dno torte također mogu poslužiti piškote natopljene preljevom od kave, ruma i mlijeka. Donji biskvit se u ovoj torti koristi samo kako bi torta bila kompaktnija i kako bi se lakše rezala, a s podlogom od piškota ispast će gotovo jednako dobro. Umjesto sa čokoladnim ukrasima, tortu možete ukrasiti i samo posipanim kakaom, naribanom čokoladom ili čokoladnom glazurom, a ukoliko ne volite torte, po istom receptu ovu slasticu možete napraviti i u formi kolača i rezati na kocke.

Sastojci:

Potrebni sastojci (za kreme):
5 jaja
5 žlica šećera
0,5 kg ABC sira
7 dcl vrhnja za šlag
15 dag čokolade za kuhanje ili neke tamne čokolade

Potrebni sastojci (za biskvit + ukrasi):
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna

Ostali sastojci:
piškote
1 dcl ruma
3 dcl kuhane crne kave (turske)
1 dcl mlijeka
malo kakaa za posipavanje