Cherry Cheescake

Slavica Mirosavljević
Autor:

Slavica Mirosavljević

PODIJELI SA PRIJATELJIMA:

Priprema:

Najprije napravite biskvitnu bazu. Obložite kalup za torte 26 cm Ø papirom za pečenje. Izmiješajte jaje i šećer mikserom dok ne postanu bijeli i pjenasti. Dodajte med (ili corn sirup) i limunovu koricu i miksajte dok ne postanu čvrsta pjena. Prosijte brašno i umiješajte ga u tijesto dok ne postanu kompaktno i glatko tijesto za biskvit.

Tijesto špatulom prebacite u kalup, razmažite ga tanko i jednako da pokrije cijelo dno ravnomjerno. Zatim ga ispecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C (160°C u pećnici s ventilatorom) 10-12 minuta dok ne postane zlatno i čvrsto.Višnje dobro ocijedite iz kompota, uklonite koštice, ako je koja ostala, pritisnite ih na nekoliko slojeva kuhinjskih ubrusa da se dobro posuše i pomiješajte ih s džemom od višanja. Premažite pečenu biskvitnu bazu ravnomjerno višnjama i odložite sa strane dok ne napravite mrvice za vrh.

Izmiksajte abc krem sir sa šećerom u prahu, škrobnim brašnom i ekstraktom vanilije dok ne dobijete kremastu i svijetlu masu. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja dok ne pobijele i postupno ih dodajte u kremu od sira. Sad više ne smijete puno miksati da krema ne postane previše tekuća, pa čim umiksate jaja u sir najsporijom brzinom, prestanite miksati. Tada dodajte slatko vrhnje i njega lagano umiješajte u kremu dok se ne stopi s ostatkom kreme. Špatulom stavite kremu od sira u kalup gdje ste pripremili višnje i 20 minuta na 180°C (160°C u pećnici s ventilatorom).

Nakon 20 minuta, otvorite pećnicu, izvucite malo tortu i pospite po vrhu mrvicama tijesta, zatim zatvorite pećnicu i pecite još narednih 30-40 minuta. Torta je pečena onda kad se sredina još malo treska, nemojte prepeći jer će se hlađenjem krema stisnuti. Izvadite cheesecake iz pećnice, ohladite na sobnu temperaturu, a zatim stavite u hladnjak na 3-4 sata da se stisne i ohladi. Brzo prebacite cheesecake na ravni tanjur, ogulite papir za pečenje, ponovo ga brzo okrenite na tanjur za serviranje. Pospite vrh lagano šećerom u prahu. Uživajte! U slast!

Sastojci:

Biskvitna baza:

1 veliko jaje sobne temperature
2 ravne žlice šećera
1 žlica meda (ili corn sirupa ako ga imate)
sitno naribana korica pola limuna
4 ravne žlice glatkog brašna

Baza od višanja:

250 g džema od višanja
1 staklenka kompota od višanja (od 730 g cca)

Mrvice na vrhu torte:

100 g glatkog brašna
100 g muscavado smeđeg šećera (sitnog i mekanog)
½ ravne žličice cimeta
50 g maslaca
1 žlica mlijeka

Krema od sira:

800 g ABC krem sira
200 g prosijanog šećera u prahu
25 g prosijanog škrobnog brašna (Gustin)
3 žličice ekstrakta vanilije
2 velika jaja
125 ml slatkog vrhnja

I još:

malo šećera u prahu za posipanje