Red Velvet cheesecake s narančom

Ivana Kožul
Autor:

Ivana Kožul

PODIJELI SA PRIJATELJIMA:

Priprema:

Popularna američka torta koja je ime dobila po crvenoj boji u tijestu u ovoj je verziji obogaćena finom kremom od sira sa narančom. Kakao biskvit je mekan i sočan te se odlično slaže sa kremom, a osim crvenom bojom može se obojiti i sokom cikle.
U velikoj posudi pomiješati brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi pomiješati jaja, ulje, mlaćenicu, crvenu boju, vaniliju i ocat. Tekuću smjesu sjediniti sa smjesom od brašna. Miksati 2 min na najjačoj brzini. Kalup obložiti papirom za pečenje ili podmazati i pobrašniti.

Izvagati smjesu, podijeliti na 2 jednaka dijela i peći 2 biskvita, svaki otprilike 30 min ( testirati čačkalicom ) Biskvit malo ohladiti prije vađenja iz kalupa. Peći na 180°C.

Za kremu od sira i naranče:

Komponenta u sredini peče se posebno, odnosno, kuha se u vodenoj kupelji.( Ako vam se to čini previše komplicirano, možete jednostavno napraviti duplu količinu premaza za tortu i sredinu torte napuniti premazom obogaćenim sa malo soka i korice naranče).

Kalup u kojem smo pekli biskvit obložiti papirom za pečenje. Ako je to kalup sa obručem koji se otvara, potrebno ga je izvana obložiti folijom -odozdo pa do rubova tako da voda ne može doći u doticaj sa sirom. Pripremiti veći okrugli kalup u koji ćemo uliti vruću vodu-tako da količina vode dođe do pola visine kalupa u kojem je krema od sira.

Upaliti pećnicu na 170 °C . Krem sir izmiksati sa šećerom i soli, otprilike 2 min. Dodati jaja jedno po jedno stalno miksajući i skidati kremu sa rubova posude špatulom. Na kraju dodati oba vrhnja, naranču, limunov sok i vaniliju. Smjesu uliti u pripremljeni kalup sa folijom. Zatim taj kalup staviti u veći okrugli kalup i u njega uliti vruću vodu do pola. Peći tj. Kuhati otprilike 35 min. Čim sredina postane čvrsta odmah izvaditi i dobro ohladiti u kalupu prije vađenja. Prvo na sobnu temperaturu pa u hladnjak. Komponentu od sira staviti ćemo između 2 pripremljena biskvita.

Prvo kratko izmiksati sir, zatim dodavati šećer u prahu i izmiksati da nema grudica, dodati maslac, vaniliju i naranču. Premaz ohladiti 30 min prije nanošenja na tortu. Tortu premazati u 2 navrata.

Uzmite tanku špatulu i premazujte tortu tako da svaki put špatulu obrišete (tijekom mazanja odvajati će se mrvice biskvita). Počnite tako da na vrh torte nanesete dio kreme i razmazujete prema rubovima na dolje.

Kad nanesete prvi sloj premaza, dobro ohladite tortu. Zatim ćete lakše i bez crvenih mrvica nanijeti i drugi sloj bijele kreme. Ukrasiti po želji. U hladnjaku čuvati pokriveno jer se biskvit suši.

Sastojci:

Biskvit:
(fi 22, manja torta)
250 g glatkog brašna
200 g šećera
25 g kakaa
7 g sode bikarbone
2 prstohvata soli
2 velika jaja sobne temperature
150 ml suncokretovog ulja
150 ml mlaćenice ili kefira
1,5-2 čajne žlice crvene jestive boje (koristila sam boju u gelu za ticino masu od Wiltona - Christmas red) a može i neka druga jestiva crvena boja
2 čajne žlice ekstrakta vanilije
10 ml alkoholnog octa

Krema od sira i naranče:

400 g ABC krem sira
140 g šećera
prstohvat soli
2 jaja
70 ml kiselog vrhnja
70 ml slatkog vrhnja
2 vanilin šećera ili čajna žlica ekstrakta vanilije
1 ribana korica naranče
1 žlica limunovog soka

Premaz:

400 g ABC krem sira
200 g šećera u prahu
70 g mekanog maslaca
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
1 žlica narančinog soka i malo korice po želji