Kiflice s ABC sirom

Mirsada Begović Marković
Autor:

Mirsada Begović Marković

PODIJELI SA PRIJATELJIMA:

Priprema:

U mlako mlijeko (oko 2,5 dcl ) stavite kvasac i šećer. Stavite ako je moguće blizu izvora topline 10-tak min da se kvasac digne. 2 jaja pjenasto umutite i dodajte u brašno.

Dodajte sol, zatim mlijeko s kvascem i ostatak mlijeka prema potrebi. Ručno mijesite tako dugo dok se ne počne tijesto samo odvajati od ruke. Ako je potrebno dodajte malo brašna ako je pre mekano ili još mlijeka ako je pre tvrdo, vjerujte ništa se strašno neće dogoditi. Ja ga dva-tri puta premijesim, a u pauzi ostavim kraj izvora topline, tijesto je podatnije..

Kad je tijesto gotovo napravite 8 loptica, svaku lopticu razvaljajte na cca. 30 cm promjera, mazati ih dobro maslacem i slagati tijesto (razvučeno kao palačinka) jedno na drugo. Gornju ne mažite, već odozdola, pa priljubite uz predzadnju da vam nije maslac gore.

Kad su sve premazane, stavite tijesto u zdjelu sa poklopcem da nemaju zraka, pa u frižider da se ohladi, cca 30min.

Kada se ohladilo stavite tijesto na stol posut brašnom (oštrim) izrežite 4 komada (slobodno malo oblikujte rukom u lopticu), pa svaki razvaljajte na cca ½ cm, čak i manje (neka je tanko), krug izrežite na 8 trokuta, na širu stranu stavite žličicu ABC sira i komadić šunke i zarolajte prema užem dijelu. Ako se vidi maslac ili se počne lijepiti, nema veza, samo rolajte ili uronite ruku u brašno.

Kiflice staviti na tepsiju (ne treba mazati, ili staviti papir za pečenje) premažite ih žumanjkom i stavite peći na 200° C oko 15-20min (ovisno o peći).

Sastojci:

1 kg glatkog brašna
5 dcl mlijeka
2 žlice šećera
1 žlica soli
1 svježi kvasac
3 jaja (2 za tijesto + 1 žumanjak za mazanje kiflica)
250 g maslaca
ABC sir (cca 250 g) + 15 dkg šunkerice (za punjenje)