Kraljevska šarlota

Mila Kurtović
Autor:

Mila Kurtović

PODIJELI SA PRIJATELJIMA:

Priprema:

Za biskvit:

U veću posudu stavite jaja, šećer i dobro izmješajte električnom miješalicom. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i žlicom postepeno umiješajte u jaja. 
 
Dva lima za pečenje (40x31 cm) obložite papirom za pečenje i u njih ravnomjerno rasporedite smjesu. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. 
 
Pečene biskvite zarolajte u papir za pečenje i pustite da se ohladi 20-30 minuta. 
 
Odmotajte biskvite, premažite ih marmeladom, ponovo zarolajte u papir i stavite u hladnjak najmanje 2 sata. 
 
Ohlađene rolade narežite na kolutove debljine do 1 cm. 
 
Okruglu zdjelu promjera 22 cm obložite prianjajućom folijom i u nju u krug posložite ¾ narezane rolade. 
 
Kremu ulijte u posudu s roladom. Na kremu posložite ocijeđene marelice iz kompota, a na marelice preostalu roladu. Šarlotu stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema dobro stisne, najbolje preko noći.
 
Za kremu:
U posudu stavite 3 žumanjka, šećer, vanilin šećer i na pari kuhajte 4-5 minuta neprekidno miješajući. Dodajte maslac i lagano miješajući kuhajte još nekoliko minuta i uklonite s pare. 
 
Želatinu pomiješajte s vodom i pustite da odstoji 5 minuta. Želatinu lagano zagrijavajte na vatri da se otopi pa ju umiješajte u jaja. 
 
Abc sir promiješajte i lagano umiješajte u smjesu. 
 
Slatko vrhnje pomoću električne miješalice istucite u šlag, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. 
 
U jaja prvo umiješajte šlag, a zatim snijeg od bjelanjaka. 

Sastojci:

 Biskvit:

  • 8 jaja
  • 140 g šećera
  • 120 g oštrog brašna 
  • 1 prašak za pecivo 
Premaz biskvita:
  • 300 g marmelade od marelica 
Krema:
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g maslaca
  • 2 vrećice želatine 
  • 100 ml hladne vode
  • 350 g ABC sira
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 limenka kompota od marelica