Kremni užitak s ABC sirom

Amra Ibrahimovic
Autor:

Amra Ibrahimovic

PODIJELI SA PRIJATELJIMA:

Priprema:

Čokolada u tri nivoa. Tamna, mliječna i bijela na jednom mjestu! Bez dodatnih biskvita, podloga... Krem i samo krem pa ako ste ljubitelj čokolade i kremastih slastica onda je ovo nešto bas za vas!

Priprema:

Obruč kalupa od 23 cm blago premazati uljem pa ga staviti na tacnu (najbolje plastičnu zbog hlađenja u zamrzivaču).

Sve tri vrste čokolade izrendati, u zasebne posude, pa pripremiti zamjenu za half and half . Znaci, od 240 ml punomasnog mlijeka oduzeti 2 žlice, a zatim sipati 1,5 žlicu otopljenog margarina. Ostaviti sa strane.

Želatinu preliti vodom i ostaviti da nabubri. Žumanjke sa šećerom pjenasto umutiti, miksati oko 5 minuta.
Half and half ili zamjenski half and half staviti na ringlu da prokuha. Kad provri, skinuti s vatre i postepeno umiješati smjesu od jaja i šećera pa vratiti ne laganu vatru i miješati oko 3 minute da se smjesa počne malo zgušnjavati, ali da ne prokuha.

Skinuti masu s vatre, dodati nabubrelu želatinu i dobro izmiješati da se istopi. Kuhani krem sipati u posudu za mjerenje tečnosti pa podijeliti u tri posude, na tri jednaka dijela. U svaki dio dodati drugu vrstu čokolade i brzo izmiješati da se čokolada istopi. Ako se krem ohladi prije nego što je čokolada u potpunosti istopljena staviti ga na paru i miješati da se istopi. Ostaviti čokoladne smjese da se hlade na sobnoj temperaturi. Povremeno promiješati. Smjese će se hlađenjem poceti stezati.

Nakon hlađenja, umutiti 4 dl slatkog vrhnja sa 100 g ABC krem sira pa dodati čokoladu za kuhanje, dobro izmiješati pa dobijeni krem sipati u obruč na tacni.

Poravnati tamni dio i staviti tacnu na 15-ak minuta u zamrzivač. U međuvremenu umutiti novih 4 dl slatkog vrhnja, 100 g ABC krem sira, dodati mliječnu čokoladu pa lagano izmiješati. Staviti smjesu preko rashlađenog tamnog dijela, poravnati pa vratiti u zamrzivač na jos 15 minuta. Isto napraviti sa preostala 4 dl slatkog vrhnja i 100 g ABC krem sira i bijelom čokoladom pa, kad je nanesete na mliječnu čokoladu, vratiti na jos 15 minuta u zamrzivač. Nakon toga prebaciti u frižider (najbolje je ostaviti preko noći), ostaviti par sati da se dobro rashladi i stegne. Zatim, tankim nožem, okružiti između obruča i torte pa otvoriti obruč.

Moze se poslužiti takva, a moze se, po želji, premazati slatkim vrhnjem ili šlagom ili preliti čokoladom .

Tortica se moze otvoriti i nakon hlađenja u zamrzivaču i odmah degustirati ali je mnogo ljepša dobro rashlađena i stegnuta.

Sastojci:

Sastojci:

100 g čokolade za kuhanje
100 g mliječne čokolade
100 g bijele čokolade
60 ml hladne vode
1 žlica želatine
5 žumanjaka
1/2 dl šećera
240 ml punomasnog mlijeka + 1,5 žlica tečnog margarina (240 ml half and half)
1,2 l slatke vrhnja
300 g ABC krem sira