Limun pita

saša kapetanović
Autor:

saša kapetanović

PODIJELI SA PRIJATELJIMA:

Priprema:

Za prhko tijesto:

Brašno promiješajte sa praškom za pecivo,a zatim rukama izmrvite maslac ili margarin(na sobnoj temperaturi) u mrvice.Dodajte jaje sa šećerom i sol te izmješajte u glatko tijesto.
Kalup promjera oko 25 cm prekrijte tijestom,rukama utisnite i oblikujte rubove.Tako ostavite u frižideru oko 30 min.

Upalite pećnicu na 200C. Na dno tijesta stavite pekpapir u koji istresete krušne mrvice(da se podloga ne nadigne) te pecite oko 10 min nakon čega skinete pekpapir sa mrvicama i vratite nazad u peć na oko 5-7 min dok ne dobije zlatno žutu boju.
Izvadite van i ostavite hladiti.

Za nadjev:

Stavite u zdjelu sok od limuna,koricu,jaja,žutanjke i šećer te dobro umiješajte.
Primješajte sir i kiselo vrhnje te polako dolijte slatko vrhnje.Izlijte na tijesto i stavite peći u ugrijanu pećnicu na 180c.Nek se peče oko 35 min.

Ostavite nek se potpuno ohladi te hladnog pospite šećerom u prahu i poslužite.

Sastojci:

Prhko tijesto:

190 g brašna
120 g omekšalog maslaca
pola žlice praška za pecivo
3 žlice šećera
1 jaje
prstohvat soli

Krema:

200g ABC sirnog namaza
180g kiselog vrhnja
200 ml slatkog vrhnja(u jogurtici)
2 limuna(korica i ocijeđen sok-oko 50-60 ml)
150 g šećera u prahu
2 cijela jaja
2 žutanjka