Torta od ABC sira i butternut tikve

Renata Šišak
Autor:

Renata Šišak

PODIJELI SA PRIJATELJIMA:

Priprema:

Mljeveni keks, orahe, rastoljeni maslac, vodu i ulje pomješamo pa napravimo podlogu koju u ravnomjerno utisnemo u maslacem namazan kalup za tortu. 
Pečemo kratko oko 5 min. na 180.
Za to vrijeme pomješamo sastojke za nadjev. ABC sir i šećer sa vanilin šećerom mutimo miserom pa dodajemo pire od tikve i jedno po jedno jaje.
Ručno umješamo brašno i začine.
Smjesu prelijemo preko podloge od keksa pa stavimo peći na 180 oko 1/2 sata dok se na rubovima ne počnu praviti pukotine.
Izvadimo, ohladimo prvo na sobnoj temepraturi pa u frižideru najbolje preko noći.

Sastojci:

  • 250g mljevenog keksa
  • 50g mljevenih oraha
  • 60g rastopljenog maslaca
  • 1 žlica ulja
  • 5 žlica vode
  • 500g ABC sira
  • 200g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 300g pirea od tikve
  • 4 jaja
  • 3 žlice brašna
  • malo soli
  • muškatni oraščić
  • cimet