Kolač sa breskvom i čokoladom

Anita Mehičić
Autor:

Anita Mehičić

PODIJELI SA PRIJATELJIMA:

Priprema:

Jaja, šećer i vanili šećer umutiti da se dobije blijedo žuta masa. Pomiješati kakao, brašno i prašak za pecivo. U jaja dodati ulje i mlijeko, pa postepeno dodavati masu sa brasnom. Sjediniti i istresti u pravokutni pleh obložen papirom za pečenje i peći na 200 stupnjeva C oko 10 minuta.

Kada je biskvit pečen, ohladiti ga i popoloviti. Jednu polovinu staviti na dno kalupa i preliti sa mješavinom čokolade i mlijeka (zagrijati mlijeko, dodati kockice čokolade i miješati dok se čokolada ne otopi). Drugu polovinu biskvita malo skratiti da bude uža od predhodne i također posuti sa mješavinom mlijeka i čokolade (ostatke pojesti sa užitkom).

Čokoladu za kremu otopiti na pari i dodati joj maslac. Izmiksati sir i vanili šećer, dodati čokoladu i maslac, sjediniti i pola kreme staviti preko prve polovine biskvita. Zatim staviti na sredinu kalupa drugi dio biskvita, sa strana staviti ostatak kreme. Na bisvit staviti komade breskve i dekorirati sa šlag pjenom pripremljenom prema uputstvu u koju smo dodali 100 gr čokolade otopljene na pari.

Sastojci:


5 jaja
100 gr šećera
2 vanili šećera
50 ml ulja
50 ml mlijeka
80 gr brašna
80 gr kakaa
1 prašak za pecivo

Preljev biskvita:

1 dcl mlijeka
100 gr čokolade

Krema:

500 gr ABC sira
2 vanili šećera
100 gr maslaca
200 gr tamne čokolade

Dekoracija:

2 šlag pjene
100 gr čokolade
1 konzerva breskvi
listovi mente