Pogaca sa sirom

Anita Mehičić
Autor:

Anita Mehičić

PODIJELI SA PRIJATELJIMA:

Priprema:

Kockicu kvasca izmrviti, dodati kasicicu secera i malo mlijeka pa pustiti da se kvasac otopi i pocne dizati. Dodati zatim brasno, sol i maslac te zamijesiti tijesto sa toplim mlijekom. Ostaviti ga da se digne i premijesiti. Kada se ponovo digne podijeliti ga na dva dijela i razvaljati svaki dio na debljinu tepsije. Umutiti jaje i zumance, posoliti ih i dodati sir. Izmijesati i premazati nadjev preko prvog dijela tijesta koji smo vec stavili u tepsiju oblozenu pek papirom. Ravnomjerno rasporediti nadjev i preklopiti nadjev sa drugim dijelom tijesta. Sada tijesto isjeci na 16 trouglova ali nesjeci krug skroz do centra nego ostaviti sredinu (koja je posuta sa curekotom). Sada uzimamo dva trogla (jedan do drugog) i uvrcemo ih u suprotnom smjeru te tako ponavljamo postupak sa svim. Premazemo sa umucenim bjelancetom i pospemo sa curekotom. Ostavimo oko 20 minuta da tijesto odstoji i pecemo na 220 C oko 10 minuta, a zatim smanjimo na 180 C.

Sastojci:

Za tijesto:1 kg brasna
1 kockica svjezeg kvasca
kasicica secera
sol
50 gr maslaca sobne temperature
toplo mlijeko po potrebi
Za nadjev:
400 gr ABC sira
sol
1 jaje
1 zumance
Za premaz: 1 bjelance
Za posipanje: sjeme curekota, sjeme susama (po zelji)