Punjeni cvijet

Mirsada Begović Marković
Autor:

Mirsada Begović Marković

PODIJELI SA PRIJATELJIMA:

Priprema:

 Brašno obavezno prosijte.

U mlakom mlijeku otopite germu sa šećerom I ostavite na toplom da se digne. 
U brašno dodajte sol, razmućeno jaje, germu I polako jogurt (bolje za početak manje da vidite kako će se tijesto ponašati). Zamijestite mekano tijesto (pobrašnite ruke ako vam se lijepi). Ostavite 10tak minuta u pokrivenoj posudi na toplom, pa ponovo promiješajte. Zatim ga ostavite 30 min pokriveno da se diže.
Razvaljajte tijesto valjkom u obliku kruga što tanje možete (to bolje). Slobodno pobrašnite ruke I podlogu da se ne lijepi.
Kada ste razvaljali premažite tijesto ABC sirom I vrhnjem (koje ste dobro izradili), pa posipajte ribanim sirom I salamom narezanom na kockice.
Presavijte krajeve prema sredini u obliku cvijeta (ali na sredini neka ostane rupa).
Tepsiju za pečenje malo premažite maslacem. Premažite gotovo žumanjcem, prekrijte listićima maslaca po rubovima, možete I posipati suhim peršinom odozgora (po želji)
Savjet: razvaljano tijesto možete odmah prebaciti na maslacem premazanu tepsiju, pa onda stavljati filu, jer se dosta teško prebacuje već gotovo, treba malo prakse.
Pecite na 200⁰C u prethodno zagrijanoj pećnici cca 20 min (ovisno o pećnici, dok ne porumeni odozgora).
Kad je pečeno izvadite I prekrijte vlažnom krpom kako bi tijesto fino omekšalo.
Poslužite i jedite toplo.

Sastojci:

Tijesto:

  • 30 dkg oštrog brašna
  • ½ svježe germe
  • 1 dcl mlakog mlijeka 
  • 1 žličica šećera
  • 1 dcl jogurta
  • 1 jaje (+ 1 žumanjak za premazivanje)
  • 1 žličica soli
Fila:
  • 15 dkg ABC sira
  • 1 dcl kiselog vrhnja
  • 10 dkg sira Baranjac (naribani)
  • 10 dkg pureće salame (na kockice)
  • cca 10 dkg maslaca rezanog na listiće