Slane krofne od ABC sira

Selma Memić
Autor:

Selma Memić

PODIJELI SA PRIJATELJIMA:

Priprema:

Staviti kvasac da nadođe u toplom mlijeku i vodi ( umjesto svježeg-može i jedna vrećica instant kvasca ).

Ulupati blago jaja, dodati sir, ulje, jogurt, sol, pa dodati pola brašna, prašak za pecivo, kvasac i ocat. Sve umutiti ručno, pa postepeno dodati brašno dok se ne dobije masa koja se ne lijepi za ruke. Tijesto odmah staviti u frižider na oko 60 minuta, bez čekanja da narasta.

Razviti hladno tijesto oklagijom pa čašom praviti krugove. Spuštati ih u vrelo ulje. Kada se jedna strana isprži, okrenuti krofne na drugu stranu. Pečene redati na papir, da se ocijede od suvišne masnoće!

Poslužiti tople, uz vrhnje i salatu! Pečene se mogu i zamrznuti.

Sastojci:

3 jaja blago umućena viljuškom
450 g ABC sira
200 ml ulja
180 g jogurta
40 g kvasca
100 ml vode
100 ml toplog mlijeka
1 žlica soli
1 žlica octa
oko 1 kg brašna
1 prašak za pecivo
ulje za prženje