Čokoladna rapsodija

Anita Mehičić
Autor:

Anita Mehičić

PODIJELI SA PRIJATELJIMA:

Priprema:

Umutiti jaja sa secerom i vanil secerom, dodati zatim mlijeko. Pomijesati brasno, prasak za pecivo i kakao pa lagano dodavati u umucena jaja, sjediniti i ispeci. Kada se bisvit ohladi rasjeci ga na dva dijela. Pomijesati mlijeko i rum, dodati cokoladu i staviti na laganu temperaturu da se cokolada otopi i sa tim natopiti kore. Umutiti vrhnje za slag sa vanil secerom i secerom u prahu. Dodati sir i sjediniti. Staviti u kalup pola biskvita pa preljev pa pola kreme i ponoviti postupak. Kada se torta ohladi skinuti obruc od kalupa i dekorisati tortu. Otopiti na pari posebno mlijecnu cokoladu, posebno bijelu.
Na pek papir staviti malo mlijecne cokolade, pa u sredinu te mlijecne malo bijele cokolade i onda cackalicom sarati po cokoladi i praviti zeljene oblike. Staviti te oblike u frizider i kada se stegnu skinuti ih sa pek papira i polijepiti po torti.

Sastojci:

Za biskvit:
5 jaja,
150 gr secera,
100 gr brasna,
0,5 praska za pecivo,
2 vanil secera,
50 gr kakaoa,
5 kasika mlijeka
 

Za preljev preko biskvita:
100 gr cokolade,
1 dcl mlijeka,
1 bocica arome ruma
 

Za krem:
500 gr ABC sira,
50 gr secera u prahu,
4 vanil secera,
1 dcl vrhnja za slag

Za dekoraciju:
100 gr mlijecne cokolade,
50 gr bijele cokolade