Priprema:
Mljeveni keks, orahe, rastoljeni maslac, vodu i ulje pomješamo pa napravimo podlogu koju u ravnomjerno utisnemo u maslacem namazan kalup za tortu.
Pečemo kratko oko 5 min. na 180.
Za to vrijeme pomješamo sastojke za nadjev. ABC sir i šećer sa vanilin šećerom mutimo miserom pa dodajemo pire od tikve i jedno po jedno jaje.
Ručno umješamo brašno i začine.
Smjesu prelijemo preko podloge od keksa pa stavimo peći na 180 oko 1/2 sata dok se na rubovima ne počnu praviti pukotine.
Izvadimo, ohladimo prvo na sobnoj temepraturi pa u frižideru najbolje preko noći.
Sastojci:
- 250g mljevenog keksa
- 50g mljevenih oraha
- 60g rastopljenog maslaca
- 1 žlica ulja
- 5 žlica vode
- 500g ABC sira
- 200g šećera
- 1 vanilin šećer
- 300g pirea od tikve
- 4 jaja
- 3 žlice brašna
- malo soli
- muškatni oraščić
- cimet