Torta sa špinatom i sirom

Anita Mehičić
Autor:

Anita Mehičić

PODIJELI SA PRIJATELJIMA:

Priprema:

Pomiješati brašno, suhi kvasac, sol i omekšali maslac te dodavati postepeno toplo mlijeko i zamijesiti tijesto.
Ostaviti ga da se udvostruči, a zatim ga premijesiti i od ukupnog tijesta odvojiti malo manje od trećine (koja ce poslužiti za trakice za dekoraciju) a ostatak (oko 2 trećine) razvaljati na veličinu tepsije (neka bude po 2 cm duže kako bi rubovi bili odignuti da nadjev nebi izlazio sa strane). Špinat oprati, sitno isjeckati, dodati sitno sjeckani luk, sir, jaje i žumance, dodati vegetu, izmijesati i ravnomjerno rasporediti po tijestu. Od preostale trećine tijesta isjeći trakice (predhodno razvaljati tijesto na debljinu oko pola cm). Trakice redati preko nadjeva, premazati ih sa umućenim bjelancetom i peći na 200 C oko 30 minuta.

Sastojci:

Potrebno za tijesto:

400 gr brašna,1 kesica kvasca,50 gr omekšalog maslaca, sol, toplo mlijeko po potrebi

Za nadjev:

300 gr špinata, 200gr ABC sira,1 jaje,1 žumance,1 glavica crvenog luka,1 kašika vegete.