ABC krafne

za 15 osoba
40 min + 110 min dizanje tijesta
srednje zahtjevno

Sastojci

  • 215 ml mlakog mlijeka
  • 45 g šećera
  • 7 g suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca (pola kocke svježeg kvasca)
  • 3 jaja
  • 500 g glatkog brašna ili brašna za dizana tijesta
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • ¼ žličice soli
  • 1 žličica ruma, po želji
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 naribane korice naranče, po želji

KREMA

  • 500 g ABC sirnog namaza
  • 125 g šećera u prahu
  • 200 ml vrhnja za šlag

DODATNO

  •  ulje za prženje
  • šećer u prahu – za posipanje

Recept by: Nina Mrvica

Ispiši recept

Priprema

  1. U posudu stavite suhi ili razmrvite svježi kvasac, dodajte  šećer i mlako mlijeko. Dobro promiješajte te pokrijte i pustite 15 minuta da se kvas aktivira.
  2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite uzdigli kvasac pa dodajte razmućena jaja i sve povežite nastavkom za tijesto ili običnim mikserom.
  3. Smjesi dodajte začine (rum, vaniliju i naribanu koricu limuna). Sad dodajte brašno i sol.
  4. Mikserom s nastavkom za tijesto ili klasičnim mikserom sa spiralnim nastavcima krenite izrađivati tijesto. Kada se sve poveže i nema suhih dijelova krenite dodavati maslac. Dodajte ga postepeno, komad po komad. Miksajte najmanje 10 minuta. Tijesto vam se treba odvajati od stijenki posude. Sada tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte je prozirnom folijom. Ostavite na toplom mjestu da se udvostruči, oko 1,5 sat.
  5. Kada je tijesto udvostručilo svoj volumen, prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu te ga razvaljajte na debljinu od jednog centimetra. S pomoću okruglog rezača za tijesto ili ruba čaše utisnite okrugle oblike. Ostatak tijesta nanovo razvaljajte pa i u njega utisnite okrugle oblike.
  6. Tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 20-ak minuta, odnosno dok vam krafne lijepo ne narastu.
  7. Ugrijte ulje u loncu srednje veličine. Kada vam se ulje ugrijalo, smanjite vatru na laganu.
  8. Krafne pržite oko minute sa svake strane, odnosno dok vam ne porumene.
  9. Krafne izvadite na pripremljeni kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće.
  10. Za to vrijeme pripremite punjenje tako da mikserom izradite sirni namaz, šećer i vrhnje za šlag. Krafne punite s pomoću slastičarske vrećice te ih prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Ne gasi ekran

Spriječavanje automatskog gašenja ekrana vašeg uređaja može ubrzati potrošnju baterije.

Recept by: Nina Mrvica

Ispiši recept

Slični recepti

svi recepti

Proizvodi

svi proizvodi