Kremasti složenac od krumpira i povrća, obogaćen sirom i šunkom te zapečen do savršenstva jamči bogatstvo okusa u svakom zalogaju.
2 žlice maslinova ulja
800 g krumpira
120 g šunke
1 crvena paprika
100 g graška
150 g ribanog sira
1 žlica ulja ili maslaca
2 češnja češnjaka
1 puna žlica glatkog brašna
500 g mlijeka (ili ½ mlijeko, ½ temeljac)
100 g ABC svježeg krem sira šunka
¼ žličice muškatnog oraščića
Sol i papar po ukusu
Pećnicu zagrijte na 200°C, a vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem.
Krumpir ogulite i narežite na kockice oko 1 x 1 cm. Narežite i papriku i šunku, a sir naribajte.
U vastrostalnu posudu slažite slojeve krumpira, šunke, graška i sira, naizmjence dok sve ne potrošite.
U zdjelici zagrijte ulje ili maslaca pa dodajte usitnjeni češnjak. Pržite pola minute, dok ne zamiriši, a zatim dodajte brašno pa pržite uz miješanje dok ne počne dobivati boju na rubovima.
Sada u posudu ulijte mlijeko i promiješajte pjenjačom. Kuhajte uz povremeno miješanje dok ne dobijete gusti umak. Skinite s vatre i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Na kraju pjenjačom umiješajte ABC svježi krem sir šunka pa prelijte preko povrća. Malo protresite posudu kako bi se umak bolje izmjiješao s povrćem.
Posudu prekrijte aluminijskom folijom i pecite oko 45 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 30 – 40 minuta tj. dok krumpir ne bude mekan, a površina lijepe, zlatne boje. Poslužite odmah. Dobar tek!
Spriječavanje automatskog gašenja ekrana vašeg uređaja može ubrzati potrošnju baterije.