2 žlice maslinova ulja
1 manji luk
2 češnja češnjaka
200 g riže (arborio ili carnaroli)
100 g bijelog vina
Oko 450 g povrtnog ili ribljeg temeljca
100 g ABC tuna
20 g ribanog parmezana
Ribana korica ½ limuna
Sol, papar
12 malih kuglica mozzarelle
4 – 5 žlica glatkog brašna
2 jaja
4 – 5 žlica krušnih mrvica
Oko 300 g ulja za prženje
Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte sjeckani luk dok ne omekša – 7 – 8 minuta. Dodajte nasjeckani češnjak, promiješajte pa dodajte rižu. Posolite i popaprite.
Zapecite rižu 3 – 4 minute uz povremeno miješanje, a zatim zalijte vinom.
Kuhajte dok riža ne popije tekućinu, a zatim malo po malo zalijevajte vrućim temeljcem uz miješanje, sve dok riža ne bude kuhana al dente, a rižoto kremast. Za to će vam trebati 20-ak minuta.
Skinite s vatre pa umiješajte ribanu limunovu koricu, ribani parmezan te ABC sir.
Ohladite do sobne temperature, a zatim stavite u hladnjak na 1 sat, dok se rižoto ne stisne dovoljno da možete formirati kuglice.
Sada oblikujte kuglice veličine po želji. Ukoliko želite, u središte svake kuglice možete dodati malu kuglicu mozzarelle.
Kuglice panirajte na klasičan način – brašno, umućena jaja i krušne mrvice.
Pržite ih u vrućem ulju dok ne dobiju lijepu boju sa svih strana.
Poslužite odmah, dok su vruće, uz svježu salatu i umak od rajčice i bosiljka.
Dobar tek!
Spriječavanje automatskog gašenja ekrana vašeg uređaja može ubrzati potrošnju baterije.